De klassen van Nederlandse kinderen zijn niet voor iedereen veilig en leuk. 1 Op de 10 kinderen ervaart stelselmatig pesten. Dit betekent dat ze stelselmatig en bewust gekwetst en gepijnigd worden door anderen. Als je gepest wordt, leer je minder goed en maak je minder (snel) vrienden. De gevolgen van pesten kunnen tot veertig na dato nog nadelig zijn voor het slachtoffer.
Pijnlijk voor het kind is wanneer dit gedrag niet wordt gezien. Nog pijnlijker is het als dit gedrag wel wordt gezien, maar er niet wordt gehandeld. Het kind gaat zichzelf dan in twijfel trekken en vraagt zich af of het negatieve gedrag verdiend is. Als de leerkracht al niets doet…
Van leraren wordt verwacht dat ze actief, adequaat en effectief optreden tegen pesten. De Wet sociale veiligheid verplicht dit iedere leraar zelfs. Maar hoe treed je effectief op tegen pesten binnen jouw Pestprotocol? Ervaring leert dat er nog niet overal voldoende ruimte wordt gegeven aan de ontwikkeling van leraren (in opleiding) omtrent pesten. Het onderwerp sociale veiligheid, pesten en de rol daarin als leraar verdient meer aandacht.